София има сериозен проблем с управлението на боклука и общината не предлага добро решение



  Твърдението, че София има сериозен проблем с управлението на отпадъците ще прозвучи изненадващо за много хора. Контейнерите се извозват сравнително редовно, в медиите много рядко се споменава нещо за сметосъбирането и като цяло всичко изглежда спокойно. Това спокойствие е само привидно и слабото управлението на отпадъци  от страна на Столична община има потенциала да донесе сериозни проблеми в следващите години.

През 2020 влизат в сила новите цели от пакета от мерки за кръгова икономика, който беше гласуван от Европейския парламент. За да постигне целите , София трябва да оползотворява минимум 50 % от битовите отпадъци на града и драстично да намали процента на депонираните такива. Това към днешна дата, това изглежда много трудно изпълнима цел. Докладът на Европейската Комисия за околната среда от април 2019 за пореден път потвърди наличието на сериозно изоставане от страна Столична община и България като цяло в достигането на целите за кръгова икономика. Докладът за ранно предупреждение на Комисията констатира, че има сериозен риск София и останалата част от страната да не постигнат заложената цел. Има голяма вероятност  да има наказателни процедури срещу столицата след 2020 именно заради неизпълнение на целите за кръгова икономика.   

Как функционира сметосъбирането в София?

В София има най-малко 25 хил. контейнера, три-четвърти от които са сиви контейнери за смесени отпадъци, а една четвърт са цветни контейнери за разделени опаковки и рециклируеми материали. Около 30% от събраните твърди битови отпадъци в София се рециклират, но само 5% от тях идват от цветните контейнери. Огромна част или над 25% от отпадъците на града се рециклират благодарение на пунктовете на вторични суровини. Огромната част от останалите отпадъци се депонира.

Това показва, че Столична община не успява да се справи с модернизацията на сметосъбирането. Сериозна липса на визия за управление личи в основния документ на общината във сферата. Програмата за управление на отпадъците 2015-2020 на Столична Община, която би трябвало да предложи решение на казуса не e в състояние да го направи. В нея не фигурира интегрирана стратегия и заложените мерки са малко и недостатъчно. Огромен проблем е , че дори и за малкото предложени мерки не са заложени количествени измерители. Това  означава , че отсъства обективен начин да се оцени дали мерките са реализирани въобще и дали носят някакъв ефект. Същевременно, предлаганият като панацея проект за завод за изгаряне на боклук е проектиран по остаряла технология, изключително скъп е, вреден e за здравето и е пречка за постигането на целите за оползотворяване на битовите отпадъци. 


Защо Инсинераторът е лоша идея ?


Както е известно, Столична община взе решение да изгради завод за изгаряне на боклук, наречен инсинератор на площадката на ТЕЦ София, която се намира на 2 км от центъра на града. Проектът ще струва около 350 млн. лева. За тази цел общината изтегли заем от 130 млн. лева, който всички ние ще трябва да връщаме.

Към момента отпадъците, които би трябвало да се горят от завода се изгарят в циментови заводи. След запитване по ЗДОИ стана ясно, че общината плаща между 4  и 4,5 млн. за това. Това означава, че инсинераторът трябва да гори отпадъци на 2км от центъра на София в продължение на над 80 години за да се изплати.


Отговор по ЗДОИ


Това, че е напълно нерентабилен е само една част от проблема. Годишния доклад на Столичното предприятие за третиране на отпадъците показва, че то произвежда годишно 58 хил. тона обработени отпадъци (РДФ), които могат да бъдат ползвани за изгаряне. Това е само 1/3 от капацитета на бъдещия инсинератор. Това означава, че за да се произвежда енергия ще бъде необходимо да бъдат внасяни отпадъци от други държави и градове, които да бъдат изгаряни. Нещо, което звучи абсурдно.

Освен това, този завод ще бълва 13 тона фини прахови частици на година. Ще бъдат изпускани, диоксини, фурани, азотни оксиди, кадмий, арсен, хром, берилий и останалата част от Менделеевата таблица. В допълнение ще има 36 хил. тона дънна пепел и 8 хил. тона високотоксична дънна пепел.

Очевидно е, че заводът за изгаряне на боклук е неизгоден и вреден за здравето. Въпреки това, Столична община не се отказва от този проект и не спира процеса по неговото реализиране. Твърди се, че алтернатива не съществува. Това не е вярно.


Алтернативата

Необходимо е да се разработи стратегическа дългосрочна визия и интегриран подход, чрез която Столична община да ускори навлизането на кръговата икономика. Подобна визията за управление на отпадъци на София съществува. Тя е изработена от експертите от За Земята. Решението, което те предлагат може да се обобщи по следния начин:

  • -        Отказ от изграждане на завод за изгаряне на боклук
  • -        Съобразяване със законодателството на ЕС за кръговата икономика
  • -        Определяне на минимални стандарти за разделно събиране (например честота на събиране, видове контейнери и др.)
  • -        Формиране на такса смет на принципа „замърсителят плаща“
  • -        Замяна на анонимните контейнери по улиците с индивидуални разделни контейнери
  • -        Поетапното въвеждане на интензивно разделно събиране от източника
  • -        Схеми за разширена отговорност на производителя
  • -        Въвеждането на ново разделение на контейнерите, което да спомага за по-ефективно оползотворяване



Ползите от въвеждането на този подход ще бъдат усетени веднага. Те ще гарантират постигането на целите до 2020. Освен това, ще бъдат избегнати огромните разходи за строежа на завод за изгаряне на боклук. Най- важното – алтернативната визия не застрашава здравето на софиянци, като не влошава и без това недопустимо лошото качество на въздуха в София,
Пълният текст на алтернативната визия можете да откриете тук - http://archive.zazemiata.org/v1/Nova-vizija-za-upravlenieto-na-otpadcite-v-Sofija.239.0.html




Ресурси

Пакет от мерки за кръгова икономика, одобрен от европейския парламент -http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2017/599288/EPRS_BRI%282017%29599288_EN.pdf
Преглед на изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда от 2019 г. Доклад за БЪЛГАРИЯ - http://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_bg_bg.pdf
Алтернативната визия за управлението на отпадъци - http://archive.zazemiata.org/v1/Nova-vizija-za-upravlenieto-na-otpadcite-v-Sofija.239.0.html
Годишния доклад на Столичното предприятие за третиране на отпадъците

Комуникация от Европейската комисия

Comments